Skoči na glavno vsebino

Šolska shema sadja, zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov  je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov brez dodanega sladkorja ali drugih sladil, arome, čokolade ali kakava.

Namen šolske sheme je povečati uživanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih proizvodov pri otrocih s poudarkom na lokalni pridelavi ter izboljšati prehranske navade otrok.

Prehranske navade se oblikujejo v otroštvu, vzgojno-izobraževalne ustanove, kjer se izvaja ta shema, pa imajo pri tem velik pomen, saj ti spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Sredstva za vsako šolsko leto odobri Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

V okviru šolske sheme se na OŠ Pod goro trudimo izbirati dobavitelji iz Savinjskega okoliša, a ker je Slovenija, glede na Evropska merila, le malo večja vas, se poslužujemo teh živil iz cele Slovenije.

ŠOLSKA SHEMA SADJA IN ZELENJAVE

V jesenskih mescih otrokom najpogosteje ponudimo sočna, lokalna jabolka, ki jih dobavljamo pri Kmetiji Brečko. To je lokalna kmetija, ki se nahaja na Stranicah. Na malo več kot 4 hektarjih sadovnjakov z integrirano pridelavo pridelujejo različne sorte jabolk, jabolčni sok in sveže zelje.

Pozimi občasno ponudimo tudi suhe jabolčne in hruškove krhlje, integrirane pridelave, ki jih nabavljamo pri, od nas malo bolj oddaljeni, sušilnici sadja Angeli Vratuša. Sušilnica se nahaja v Prekmurju v Cankovi. Ukvarjajo se tudi z liofiliziranjem, različnih vrst sadja iz domače in lokalne pridelave (jagode, maline, hruške, jabolka, grozdje…), zelišč (ognjič, kamilica, drobnjak…) in pa zelenjavo (paprika, paradižnik…).

V majskih in junijskih mesecih pa našim učencem omogočimo, da se posladkajo z jagodami, ki jih v našem okolju gojita Jožica Gričnik in Lešnik Janez. Posladkajo pa se tudi s češnjami, ki jih gojita Lešnik Janez in Ivan Šilec.

Ekološka kmetija Kortančnik – lastnica Jožica Gričnik je lokalna pridelovalka iz Boharine nad Zrečami. Sezonsko prideluje jagode in zelenjavo kot so korenje, endivija, radič, zelje in krompir.

Lešnik Janez je lokalni dobavitelj iz Škalc, Slovenske Konjice. Prideluje jagode, maline, robide in ribez. Prideluje pa tudi integrirano zelenjavo kot so bučke, muškatne buče, zelje in šparglji.

Sadjarska kmetija Ivan Šilec iz Vitomarcev, Slovenskih goric, prideluje sadje integrirane pridelave kot so jabolka, češnje in kaki. Na vsake tri leta pa tudi jagode.

ŠOLSKA SHEMA MLEKA IN MLEČNIH IZDELKOV

Mleko in mlečne izdelke po šolski shemi mleka in mlečnih izdelkov dobavljamo pri različnih dobaviteljih, predvsem glede na njihovo razpoložljivost za naše povpraševanje.

Lastnika kmetije Lešnik iz Brezij pri Oplotnici, Jožica in Stanko Vratuša, pridelujeta mleko. Z prilagodljivostjo trenutnemu trgu in njuno dobro voljo dobavljamo ustekleničeno prekuhano – sterilizirano mleko.

Kmetija Levart iz Dobrneža pri Slovenskih Konjicah ponuja sveže navadne in sadne jogurte, skuto, maslo. Izdelki vsebujejo certifikat »izbrana kakovost« Slovenija.

Kmetija Lamperček Obrul iz Koritnega nad Oplotnico tudi prideluje domače mleko iz katerega skrbno predelujejo tudi polnomastne mlečne izdelke (različne vrste jogurtov, skut, namazov in sirov).

Mlekarna Krepko, iz Laz pri Logatcu, se oskrbuje z mlekom iz kmetij, iz katerega nato pridelujejo ekološke mlečne izdelke kot so kefir, skuta, namaz, poltrdi sir. Ponujajo pa tudi izdelke iz kozjega mleka.

Dostopnost
//