Skoči na glavno vsebino

Na šoli že 6 let sodelujemo v Medgeneracijskem bralnem projektu.

Brali smo s starši, učitelji, gimnazijci, prostovoljkami Društva prijateljev mladine in na srečanja povabili ugledne goste, med njimi Gorana Vojnovića, Marjano Moškrič in Igorja Karlovška.

Lani je knjižničarka Maja Olup razmišljala, da bi lahko brali s sosedi, stanovalci Lambrechtovega doma. Uspelo jim je in mladi bralci so v domu starejših tudi prespali.

Na povabilo direktorice Irene Vozlič Stjepčević z medgeneracijskem branjem nadaljujejo.

»Medgeneracijsko branje ni le prebiranje gradiva, temveč je odnos med starejšimi in mlajšimi, ki poteka preko branja,« pove direktorica. »Zaradi hitrega tempa, obremenjenosti staršev in otrok je branje z babicami in dedki v domačem okolju dandanes redkost. S tem ko povabimo šolarje sosednje šole v našo hišo, se približamo življenju, ko je bilo bivanje in tudi branje ter pripovedovanje zgodb ob krušni peči nekaj vsakdanjega.«

V septembru so mladi bralci stanovalce obiskali kar dvakrat. Brali so poezijo in pravljice. Na prvem srečanju se jim je pridružila celo televizijska ekipa oddaje Infodrom.

Novico si lahko ogledate na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=CsTOHqKyXH4

 

Drugič je ekipa nadobudnih bralcev v domu ponovno prespala. Po glasnem branju so se o pravljici pogovarjali, peli, recitirali, ob koncu pa celo zaplesali. Zapeli sta Neža in Zarja, pa Zarja in Paulina, Tadej je prebral svojo pesem.

Mladi so si enotni, da bodo še prišli.

»Vem, da je starostnikom všeč, da jim delamo družbo, ker je moji babici tudi bilo. Prijetno mi je tukaj. Mogoče bom celo začela delati kot prostovoljka. Rada pomagam,« razmišlja Paulina Podgoršek, osmošolka Zarja Boldin pa dodaja: »Všeč mi je, ko se pogovarjamo s starejšimi. Imamo se super. Najbolj mi je bilo všeč, ko se nam je gospa Vikica pridružila na žurki in zjutraj vodila jutranjo telovadbo.«

Branje v Lambrechtovem domu je zagotovo dodana vrednost bivanju, hkrati pa je tudi razvijanje medgeneracijskega sočutja pri učencih. 

»Tudi to, da otroci prespijo v našem domu, je nekaj posebnega in zato so noči branja v Lambrechtovem domu res edinstvene,« konča Irena Vozlič Stjepčević.

DREVJE

Seme je majhno,
drevje veliko.
Iz semena se rodi drevo.

Ko drevo obrodi,
iz njegovih sadov
nastanejo nova semena.
Ta obrodijo nova drevja,
zatem nastanejo novi sadovi.

Drevesa veliko sadov naredijo,
da je dobro nam na zemlji.
Mi ljudje to preprečujemo,
ker zemljo onesnažujemo,
zato smeti pospravljamo,
da semena vzklijejo.
Ko zima pridrvi,
jih sneg zasneži.
Potem pride pomlad,
jih cvetje polepša.
Pride poletje,
se sadežev najemo.
Ko pride jesen,

listje odpade
in drevesa so gola.

Drevja so zasajena povsod,
ob rekah,
morjih in tudi ob oceanih.
Najlepša so tista,
ki smo jih zasadili doma.

Tadej Pušnik, 8. c

Dostopnost
//