Skoči na glavno vsebino

1.1       IZDELAVA FILMA

Za izdelavo filma smo pridobili veliko znanja od strokovnjakov, s katerimi smo sodelovali. Izkoristili smo tudi naše znanje, saj smo člani vedeli montirati filme

Za pomoč smo prosili Mladinski center, ki v okviru projekta pripravlja filmske tečaje. Tudi za njih je bil to velik izziv.

1.1.1       Informativni sestanek

Najprej smo se dobili na informativnem sestanku, kjer smo pregledali osnove filma. Miha Slapnik nam je podal nekaj nalog do naslednjega srečanja. Dogovorili se smo, da bomo naredili 3 minutni film z zvočnimi in vizualnimi efekti. Najprej smo naredili idejni načrt. Vsak je napisal vse kar se spomni, ko pomisli na temo gasilstvo.

Pripravili smo vprašanja za anketo, katero smo pozneje ustvarili in poslali.

Naš cilj je, da navdušimo in izobrazimo poslušalce. Pomembno je, da ima svaka stvar svoj razlog.

Razmisliti smo morali, kako bi povedali zgodbo, katere lokacije bi uporabili, kakšen žanr bi uporabili ipd.

1.1.2       Drugo srečanje

Pregledali smo odgovore ankete in upoštevali mnenja udeležencev. Začeli smo pripravljati zgodbo. Vsak je podal svoje mnenje in svojo zgodbo, kako bi gasilstvo predstavili.

1.1.3       Tretje srečanje

Upoštevali smo zgodbe in začeli z pisanje scenarija. Pri tem nam je pomagal Miha, ki je strokovnjak na tem področju. Predstavil nam je osnove snemanja, pregledali smo tehnično opremo in začeli pisati scenarij.

1.1.4       Četrto srečanje

Na tem srečanju smo pripravili listo kadrov, ki ga lahko podrobneje vidite v prilogi. Za vsak prizor smo napisali:

  • Lokacijo, kje bomo prizor snemali
  • Like, ki bodo nastopali
  • Rekvizite, ki jih bomo potrebovali
  • Kamere, ki jih bomo potrebovali
  • Mikrofone
  • Luči
  • Dodatno opremo

Ko smo to zapisali, smo imeli vse pripravljeno za snemanje.

1.1.5       Snemanje 1. del

Pri dan snemanja smo posneli prizore v parku in v dnevni sobi. Ob snemanju smo se zelo zabavali, čeprav je bilo zelo mrzlo. Snemanje je potekalo brez večjih težav. Prizore smo snemali vsakega najmanj trikrat, včasih katere tudi desetkrat.

Od gasilcev smo si posodili profesionalno opremo, vse ostalo pa smo si priskrbeli sami. Snemalno opremo smo imeli od Mladinskega centra. Strokovnjaki iz MC so bili ves čas snemanja z nami in nam pomagali.

Nekatere prizore smo snemali z dronom.

1.1.6       Snemanje 2. del

Drugi dan smo snemali prizore v gasilskem domu. Z nami je bil tudi pravi gasilec, ki nam je pomagala pri snemanju, vozil gasilsko vozilo in uporabljal vso gasilsko opremo, ki smo jo potrebovali.

Ko smo imeli vse prizore posnete, smo naredili 3 varnostne kopije posnetkov. Na zunanji disk smo prenesli vse posnetke, katere smo uporabili pri montaži.

Določene kadre smo posneli tudi s 360° kamero.

1.1.7       Snemanje 3. del

Intervju smo snemali tretji dan. Intervju je potekal v gasilskem muzeju. Pri snemanju so nam pomagali strokovnjaki iz MC.

1.1.8       Montaža

Montažo smo delali v multimedijski sobi na šoli. Šola ima licenco za program Pinnacle Studio. Najprej smo si vse videoposnetke prenesli na računalnik, potem smo jih razvrstili po vrsti datoteke. Nato smo jih razvrstili po kategorijah, da smo se lažje lotili montaže. Pri montaži vizualnih efektov nam je pomagal strokovnjak. Tudi vizualne učinke so nam pomagali iz MC. Dodali smo še zvok za ozadnje in uredili prehode.

1.2       IZDELAVA VIRTUALNEGA SVETA V MINECRAFT

Gašper in Filip sta ustvarila Minecraft svet, kjer sta ustvarila poligon za gasilce. Najprej smo svet naredili v Minecraft Education verziji. Nato smo ugotovili, da s to verzijo ne moremo uporabljati VR očala Oculus Quest 2. Zato se je Gašper lotil ustvarjanja sveta v aplikaciji MineCraft Bedrock. Nato smo računalnik povezali na aplikacijo, prenesli svet in igrali s pomočjo kontrolorjev in očal.

1.3       IZDELAVA INTERAKTIVNE VIRTUALNE VSEBINE – GASILEC V AKCIJI

Med snemanjem filma smo nekatere zanimive kadre posneli tudi s 360° kamero. Potem smo te posnetke pretvorili v 360° posnetke in jih prenesli v aplikacijo Thinglink. Šola ima kupljeno licenco za ta program, uporabo pa nam je pokazal učitelj računalništva. Za prvo sliko smo uporabili sliko okolice gasilkega doma. Potem pa smo naredili interaktivne gumbe, preko kateri uporabnik pride do VR posnetkov gasilca, ki je v akciji. Ko si uporabnik pogleda posnetek, se vrne na prvo sliko in izbere druge posnetke. Nekatere360° posnetke smo morali urediti. To smo naredili v programu Pinnacle, s katerim smo montirali film. Program Pinnacle namreč omogoča urejanje 360° filmov. Predstavitev smo delili javnosti in si jo lahko pogleda vsak, ki ima pametni telefon z vgrajenim gyro senzorjem in navadna VR očala.

1.4       Igra Gasilec v UNITY + VR očala OCULUS QUEST 2

S pomočjo strokovnjak Jerneja Kamenšeka, ki je zaposlen na Gimnaziji SK smo ustvarili virtualno igro na temo gasilstva. To igro bomo razvijali naprej. Igro smo naložili na VR očala in jo lahko igramo s pomočjo kontrolerjev.

1.5       APLIKACIJA iGASILEC

Razvili smo aplikacijo za mobilne telefone, ki smo jo poimenovali iGasilec. Uporabniku aplikacija omogoča hitro reakcijo ob različnih nezgodah. Uporabnik lahko v aplikaciji dostopa do hitrega klica nujne pomoči. V aplikaciji uporabnik najde korake, kaj lahko naredi do prihoda nujne pomoči. Aplikacija je enostavna za uporabo in nudi najnujnejše korake za pomoč.

1.6       VIRTUALNI SPREHODI PO GASILSKIH DOMOVIH IN MUZEJIH

S pomočjo 360° kamere in programa Thinglink smo naredili sprehode po lokalnih gasilskih domovih. Naredili smo več 360° slik po gasilskem domu. Potem smo slike uvozili v program Thinglink, ki omogoča urejanje in ustvarjanje virtualnih sprehodov. Uporabnik si sprehod naloži na telefon, potem telefon vstavi v VR očala in se sprehaja po gasilskem domu.

Dostopnost
//