Skoči na glavno vsebino

V petek, 25. maja 2018, smo se z izbirnim predmetom Likovno snovanje odpravili na ekskurzijo v Ljubljano, kjer smo si ogledali razstavo Davida Lyncha in udeležili likovne delavnice v MGLC-ju  (Mednarodni grafični likovni center). Obiskati pa smo šli tudi Muzej iluzij.

Razstava David Lynch

Gre za prvo predstavitev ameriškega režiserja, scenarista, fotografa, slikarja, glasbenika in grafika Davida Lyncha v Sloveniji. Lynch je kultni status pridobil kot filmski ustvarjalec, manj znano pa je, da ga je pot k filmu vodila prek slikarstva, ki ga je študiral v šestdesetih letih. Kasneje se je v različnih obdobjih bogate kariere likovni umetnosti posvečal včasih bolj, včasih manj intenzivno. Leta 2007 se je ob obisku eminentnega pariškega grafičnega studia Item, ki je v preteklosti med drugim sodeloval z umetniki, kot so Picasso, Matisse, Miró in Dubuffet, navdušil nad tehniko litografije in risanjem neposredno na litografske kamne.

David Lynch in njegova filmografija

Leta 1977 se loti snemanja prvega celovečerca Eraserhead, v katerem vzpostavi specifično vzdušje morastega strahu, osamljenosti, gnusobe in morbidnosti, ki prežema tudi njegove naslednje filme. Odmevnost Lynchevega dela je dosegla vrhunec konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let s filmi, kot sta Modri žamet (1986) in Divji v srcu (1990), predvsem pa s televizijsko nadaljevanko Twin Peaks (1990–1991, 2017), ki se je občinstvu priljubila s specifičnim prepletom elementov konvencionalne detektivke s fantazijskim svetom grozljivega, znanstvenofantastičnega in pravljičnega.

Življenje je zapleteno, pravi. In taka bi morala biti tudi umetnost; nerazložljiva, a z možnostjo, da jo lahko interpretira vsak po svoje.

Dostopnost
//