Skoči na glavno vsebino

hrana

Vse od leta 1979 se po zaslugi Združenih narodov (ZN) 16. oktober obeležuje kot Svetovni dan hrane. Tema letošnjega svetovnega dneva poteka pod geslom »Združeni proti lakoti«. S tem geslom želi ZN opozoriti, da se lahko proti lakoti, ki danes pesti že kar milijardo ljudi, borimo le na način, da se poveča proizvodnja hrane na vseh ravneh, lokalno, regionalno in globalno.
Lakota pa ni problem samo revnih v tretjih državah in državah v razvoju, pač pa tudi socialno ogroženih v Sloveniji. V okviru skupne kmetijske politike EU tako Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano uspešno izvaja ukrep razdeljevanja pomoči v hrani najrevnejšim prebivalcem v Sloveniji. Letos bo Slovenija iz tega ukrep skupaj razdelila okoli 5.000 ton osnovnih živil – mleka, moke, testenin, riža in sladkorja.
“Kaj na svetovni dan hrane lahko naredimo kot posamezniki, priviligirani, da živimo v delu sveta, kjer ne lakota, ne debelost ne dosegata epidemičnih dimenzij? Zase lahko poskrbimo tako, da bo hrana, ki jo bomo zaužili, pridelana v Sloveniji, morda celo na domačem vrtu, brez pesticidov in umetnih gnojil. Da jo bomo pojedli v miru in se v mislih zahvalili tistemu, ki jo je pridelal. Za milijarde drugih, ki nimajo takšne sreče, lahko nekaj drobnega naredimo s tem, da ničesar ne vržemo stran,” je v kolumni časopisa Delo razmišljala Maja Prijatelj Videmšek.

 

 

Dostopnost
//